SKEJT SCENA 90’ V MLADINSKI POSTAJI MOSTE

Najprej smo si ogledali Deckument – od rolke do skejta, dokumentarni film, ki prikazuje začetke in razvoj skejtanja na naših tleh od  70’ dalje ter ljudi, ki so skate sceno postavili na noge v Sloveniji. Predstavljen je čas Power Peralta, Santa Cruza, Skate Ragsov, Airwalkov in vseg ostalih brandov, ki so bili takrat prisotni. Prikaz začetkov kultne športne umetnosti z navdihi odlične glasbe, zanimivim stilom oblačenja, humorja, ljudi in skupnosti. Kje je bila postavljena prva rampa za skejtanje? Kdo so bili prvi mladi Slovenci, ki so na t.i. “skate contestih” kazali nove skate trike?  Dokumentarni film najdemo tudi na spletni platformi youtube pod imenom DECKUMENT (Trailer). Priporočamo ogled, saj kot pravijo avtorji dokumentarca “se vrača v čas svobode in neumnosti”.

V torek, 21.5. smo imeli na programu meseca Skejtanja prav posebni dogodek, in sicer t.i. Skejt scena 90’ z ALI-ENOM.

Po filmu pa smo o skejt sceni v Sloveniji spregovorili še z legendarnim Dalaj Eegolom, znanim tudi pod prejšnjim imenom Ali En in novejšim vzdevkom RecycleMan, rojenem kot Ali Džafić, slovenski glasbenik, ilustrator in multimedijski umetnik. Je eden od pionirjev slovenskega hiphopa in funka ter eden prvih slovenskih MC-jev, ki je na slovensko glasbeno sceno prodrl s prvencem Leva scena. Ga poznaš? Kateri komad ti je najljubši? 🙂 Burek? Who is the real Kekec? Leva scena?

Nakatere izmed glavnih razlik, ki smo jih evidentirali po pogovoru na skate sceni v 90’ in danes?

  • “Več mladih je bilo na ulicah in skejtalo, kar je dandanes doba digitalizacije zminirala.”
  • “Samostojno izumljanje vedno novih trikov in celodnevne prakse s frendi”,
  • “Stil oblačenja in muska”,
  • “Placi za skejtanje”,
  • “Dostopnost skate opreme” /op. včasih je bilo v ospredju t.i. “Švercanje skate opreme”, danes je dostopna povsod./
  • “V začetku 90’ Športna zveza Slovenije skejtanja ni prizanavala kot šport, drugo leto pa se skejtanje pridružuje ostalim “športom” kot olimpijska disciplina.”
  • “Burek je bil obvezna oprema, je tudi danes?” 🙂

Dogodek nas je popeljal v nostalgične momente, ampak da ne ostane le pri tem, priporočamo da greš na:

  1. Okroglo obletnico 25.5. od 20:00 do 01:00 v ČIN ČIN v Ljubljani, vsesplošno znanega AliEn-a, ki se je kot umetniški kameleon sprehodil skozi različne umetniške žanre. Več na FB dogodku I AM PARTY/RECYCLAMEN (ex. AliEn)/25 let/Fueled by Cockta.
  2. Dobrodelno akcijo Sk8aj s srcem 2019 — štafeta po Sloveniji, 20. — 29. maj 2019 / cca 730 km, ki je že večkrat postavila skejtanje v Sloveniji na zemljevid dobrodelnosti, letos poteka po celi Sloveniji. 20. maja, bo ekipa Sk8aj s srcem z rolkami začela desetdnevno akcijo in obkrožila Slovenijo – od Kopra do Kopra – in zbirala sredstva za otroke in socialno ogrožene družine. “Ker tudi dogajanje na ulici lahko spreminja svet na bolje,” pravi Tomaž. Več o akciji na: Sk8aj s srcem.

Hvala za obisk! Se vidimo kej! Ekipa MPM