Psihološka posvetovalnica

Svoj prostor v okviru Mladinske postaje najdeva tudi Psihološka posvetovalnica. Z imenom sicer zavajamo; v posvetovalnici ne boš dobil/a nasvetov ali še manj, magičnih rešitev. Zadnjih ne, ker jih v realnem svetu pač ni, prvih pa ne zato, ker psihologi ne verjamemo, da so ljudje, ki pridejo k nam bolani, nesposobni ali celo nori. Ampak nasprotno, verjamemo, da imamo ljudje  v splošnem sposobnosti si pomagati sami, le kdaj nam lahko psiholog pomaga, da si lažje pomagamo.

Ker torej ne obstaja čudežna palčka, ki bi rešila vse tvoje težave, in ker povrhu tega, niti tvojih misli ne znamo brati (!), se bomo v psihološki posvetovalnici predvsem pogovarjali – pogovarjali zato, da bi ti lahko pomagali pri odločitvi, kje in kako se je zadev, ki te pestijo, najbolje lotiti. Ponujamo ti torej posvet o možnostih, ki so ti na voljo: ali in kaj lahko sam/a narediš; na kaj moraš, če je v tvojem primeru smiselno najti strokovno pomoč, biti pozoren/a, ko izbiraš svojega psihologa/psihoterapevta; kakšne oblike pristopov obstajajo in katere bi tebi verjetno bolj ustrezale itd.

Pri tem ti bomo že v tem enkratnem pogovoru dali izkušnjo brezpogojnega sprejemanja (namesto ideje, da je s tabo kaj narobe in da bi se moral torej spremeniti) in se te resnično trudili razumeti. To pa zato, ker je znanstveno dokazano, da v večini primerov že sam kvaliteten odnos med tabo in psihologom/injo pomaga: ko ljudje čutimo, da nas nekdo brezpogojno pozitivno sprejema, da ga res zanimamo, da se nas res trudi razumeti, nam to pomaga, da se nehamo pretvarjati, nehamo skrivati svoje napake, se nehamo obtoževati za svoje težave in nam to omogoči, da svoje življenje obrnemo v pozitivno smer.

Psihološka posvetovalnica nudi psihološko podporo mladim brezplačno.

Članki, ki vam lahko pomagajo pri razmisleku:

Delovni čas: # med 10:00 in 12:00 glede na v naprej dogovorjeni datum
Kontaktna oseba: dr. Simona Gomboc, simona@delavnicakonceptov.si. (za lažjo organizacijo dela te prosimo, da se najaviš v naprej preko e-mail naslova).

Simona Gomboc je psihologinja, doktorica znanosti s področja socialne psihologije, zaposlena na Oddelku za psihologije Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.