Kreativa z unikatnimi žlicami

Marino Rovan, kreativec, specialec lesenih unikatnih žlic in član Društva tabornikov Rod Črnega mrava, ki deluje v naših ljubih Mostah. Taborniško dejavnost namreč izvajajo že od leta 1952 in so med najstarejšimi rodovi v Sloveniji. Z mladinskim centrom Mladinska postaja Moste sodeluje že od samega začetka. Skupaj smo izvedli mnogo kreativnih ročnodelskih delavnic, od izdelovanja nadcikliranih jelk, do razvijanja tehnike analogne fotografije in do najbolj obiskanih ter uspešnih Žličkarij pri nas.

  • Kdaj si postal tabornik?

 Uf… Če se prav spomnim je bilo to jeseni 1977, uradno pa sem postal član Rodu Črnega mrava 14.2.1978. Tako da sem lani prejel plaketo za 40 let članstva.

  • Kakšno je tvoje taborniško ime? Kateri vod si bil, ko si začel sodelovati kot tabornik?

Pravega taborniškega imena pravzaprav nisem imel nikoli, za ime voda pa smo si izbrali ime:” Bodmo resni”.

  • Kdaj si izdelal svojo prvo unikatno leseno žlico?

Na enem od gozdovniški tečajev je naš član Denis, ki je vodil tečaj uvedel izdelavo žlice, kar naj bi dokazalo spretnost rokovanja z nožem. Mislim, da je bilo to nekje spomladi leta 2010.

  • Zakaj ravno unikatno narejene lesene žlice?

Omogočajo ti meditiranje med izdelovanjem, kreativnost pa še zabavno je kadar se izdelovanja loti večja skupina

  • Zakaj si želiš prenašati svoje kreativno znanje izdelovanja unikatnih žlic na (mlade) udeležence/ke?

Kot pravim, veščine rokovanja z nožem lahko pridobiš z rezlanjem žlice iz lesa, si pa lahko tudi upravičeno ponosen na svoj izdelek, ki ga ustvariš. To je res lahko  kreativno druženje.

  • Kakšne so osnovne veščine (mladih) udeležencev, ki so do sedaj prihajali na Žličkarijo?

Večina nima osnovnega znanja rezlanja, zato se na začetku lotimo bolj enostavne – ravne žličke. Do sedaj so še vsi, ki so se udeležili delavnice izdelali svojo žličko v štirih urah, kolikor tudi traja delavnica. Je pa zanimivo, da se večino  delavnic udeležujejo dekleta, več jih je kot fantov.

  • O čem še razmišljaš v nadaljnje (poleg tradicionalnih in zelo obiskanih žličkarij) za kreativne izzive na tovrstnih dogodkih v MPM-ju?

V lanskem letu smo uredili tudi temnico za izdelovanje črno-bele analogne fotografije, tako da se bo letos dogajalo tudi razvijanje le-teh, pa verjetno dobro obiskane nadciklirane jelke iz palet, dogodek ki se zgodi pred novim letom, želja pa je še kaj v povezavi z zelišči.

Vabljeni kreativci v prostore Mladinske postaje Moste.